Managementul deseurilor, o chestiune foarte serioasa

Cu cat trece timpul si cu cat poluarea mediului inconjurator devine mai puternica, cu atat statele lumii inteleg mai bine nevoia iminenta de actiune in sensul diminuarii acestei probleme. Poluarea mediului afecteaza oamenii mai mult decat s-ar crede, iar orice societate dezvoltata trebuie sa inteleaga ca modernitatea nu presupune distrugerea naturii. Din pacate, omenirea asa cum este ea in prezent are un impact major negativ asupra mediului, iar economia globala s-a construit pe un sistem in care distrugerea mediului inconjurator nu era considerata o problema in calea progresului economic.

Astazi, in special in mediul urban, una dintre problemele de mediu se refera la deseuri. Oamenii produc foarte multe deseuri, iar stilul de viata modern creste aceasta cantitate permanent. Apare astfel nevoia de management corect al deseurilor, operatiuni prevazute si de legislatia in vigoare. In tara noastra, activitatea de gestionare a deseurilor este reglementata de Legea nr. 211/2011, care transpune o serie de directive ale Consiliului Europei.

„Managementul deseurilor include activitatile de colectare, transport, tratare, reciclare si depozitare a deseurilor si are ca scop reducerea efectului lor asupra sanatatii oamenilor, a mediului sau aspectului unui habitat, precum si economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea partilor recuperabile”, explica cei de la AUDITECO, o firma romaneasca de consultanta si audit in domeniul protectei mediului, cu experienta de mai bine de 20 de ani.

In domeniul reprezentat de managementul deseurilor, abordarea companiei mai sus amintite trateaza mai multe aspecte, printre care diminuarea cantitatilor de deseuri generate si evacuate in mediul inconjurator, prin implementarea principiilor legate de reducerea la sursa, colectarea selectiva, reciclarea, refolosirea si valorificare deseurilor.

Tot la capitolul de management al deseurilor mai trebuie mentionate identificarea posibilitatilor de valorificare si eliminare eficienta a deseurilor generate de diverse activitati de afaceri, dar si adaptarea practicilor de management astfel incat sa poata fi respectate cerintele legale privind gestionarea acestor deseuri. Managementul deseurilor este o chestiune foarte serioasa pentru orice organizatie, la fel si pentru orice individ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *