Ce este detartrajul si cand trebuie efectuat acesta?

O data aparut, tartrul nu trece de la sine, si este nevoie de o anumita anumita procedura , iar acea procedura stomatologica neinvaziva, cu ajutorul careia se realizeaza indepartarea tartrului si a placii bacteriene poarta numele de detartraj, in urma acesteia ramanand o suprafata curata si neteda.

Tartrul reprezinta acele reziduuri alimentare si depuneri minerale, care apar pe suprafata dintilor si acesta poate fi:

  • Supragingival, tartrul are culoarea alb- galbui si poate deveni maronie, in functie de alimentele consumate si de colorantii pe care acestea ii contin in mod natural

  • Subgingival, tartrul are o culoare inchisa si o duritate mult mai mare decat tartrul supragingival.

Desi ar parea ca datorita faptului ca dintii sunt mereu curatati, periati si scaldati in saliva de-a lungul zilei, bacteriile isi fac aparitia, incepand ca placa bacteriana sa se depuna si sa se mineralizeze, iar ultima varianta pentru a readuce aspectul placut al acestora este apelarea la detartraj.

La clinica stomatologica Dentfix Ivory, medical dentist realizeaza aceata procedura , curatand dintii si indepartand tartrul de pe suprafata acestora, cu ajutorul unui aparat de ultrasunete. Aceasta este o procedura neinvaziva, insa uneori pot aparea anumite dureri datorate vibratiilor produse, iar in aceste cazuri, este necesara o anestezie locala.

Una dintre cele mai neplacute afectiuni care apare datorita acumularii tartrului este gingivita, care se manifesta prin umflarea, inrosirea si sangerarea gingiilor.

O alta afectiune care apare datorita tartrului acumulat pe dinti este acea boala parodontala, numita parodontoza de aceea este foarte important sa iti faci o programare la medicul dentist de la clinica stomatologica Dentfix pentru a rezolva aceasta problema a tartrului.

Cei mai afectati dinti de tartru sunt maselele de jos si sus, dar si incisivii centrali si laterali de jos, insa apeland la detartraj, aceasta situatie poate fi rezolvata pentru aproximativ jumatate de an.

Detartrajul este considerat una dintre cele mai importante descoperiri ce tine de medicina dentara, caci datorita lui dantura devine impecabila, iar dintii fiind sanatosi, se prelungeste cu mult viata acestora intr-o stare buna.

Detartrajul cu ultrasunete este cea mai folosita metoda de indepartare a tartrului, caci vibratiile produse puternice reusesc sa sparga tartrul de pe suprafata dintilor , iar jetul de apa spala fragmentele, evitand incalzirea dintilor, pentru a nu fi afectata pulpa dentara.

Aceasta procedura numita detartraj este o procedura chirurgicala, de aceea pot aparea sangerari ale gingiilor, iar aceasta trebuie facuta pe toti dintii, nu doar pe aceia care sunt afectati de aparitia tartrului pe suprafata lor.

Aceasta procedura trebuie realizata o data la jumatate de an sau la aproximativ trei luni in cazul in care sunteti fumator.

Detartrajul a devenit o procedura accesibila tuturor, de aceea fiecare ar trebui sa apeleze la aceste servicii oferite de clinica stomatologica Dentfix, caci datorita rezultatelor avantajoase pe care acestea le aduce , este evident ca aceasta procedura este mult mai avantajoasa decat daca ar trebui sa apelezi ca diferite tratamente al unor afectiuni ce ar putea fi evitate apeland la detartraj.

In cazul anumitor afectiuni, a unor raceli sau a unor boli contagioase, medicul dentist trebuie anuntat, caci poate fi necesara administarea unui antibiotic inainte de procedura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *