Preturile apartamentelor imobiliare cresc din nou accentuat

La fel cum se intampla in anii 2000, preturile la apartamentele din marile orase inregistreaza cresteri insemnate, an de an, rezultand cresteri accentuate. Evident, cresc si preturile altor proprietati imobiliare, insa in cazul apartamentelor se pot face comparatiile cel mai usor. Cresteri de preturi se observa si la inchirieri apartamente bucuresti, proprietarii dorind sa aiba randamente cat mai bune. Cresterea preturilor la chirii se datoreaza in acelasi timp contextului general: cresc toate preturile, exista din nou inflatie accentuata, iar populatia isi permite sa plateasca mai mult pe chirii in urma cresterilor salariale insemnate atat in sistemul de stat, cat si in cel privat.

Exista totusi mari deosebiri intre dinamica preturilor din ultimii ani si cea de dinainte de declansarea crizei economice si financiare din anii 2008 – 2011. Acum, cresterile sunt mult mai ponderate, de 5 pana la 10% pe an. De asemenea, preturile nu mai cresc uniform, ci tin mult mai semnificativ cont de criterii economice precum locatia apartamentelor – apropierea de zone de business importante, centre comerciale, centrul orasului etc. In unele orase chiriile au atins valori foarte mari (este cazul Cluj-Napoca) tocmai pentru ca a crescut foarte mult cererea, din rationamente economice – investitii masive in zona.

O alta deosebire dintre cele doua perioade: acum oamenii investesc mai mult bani personali si mai putin bani de la banci. Creditele se acorda cu mult mai multa atentie de catre banci si mereu cu un avans cat de cat consistent (si nu 0% sau maximum 5-10%, asa cum se intampla in anii 2000). Merita spus ca tot mai multe credite sunt acordate in lei si nu in valute, cu atat mai putin in monede „exotice”.

Nu in ultimul rand, veniturile populatiei sunt mult mai mari. Astfel, o rata este semnificativ mai usor de suportat, mai ales ca rata dobanzii este mica, iar avansul platit initial scade din valoarea de creditare. Astfel, pentru o familie care castiga cel putin 1000 de euro pe luna, a plati o rata la banca de pana la 300 – 400 de euro pe luna nu poate fi considerata o situatie incomoda. Si asta mai ales in conditiile in care se pune mare presiune pe piata de munca, iar salariile este de asteptat sa creasca mai departe, mai ales in mediul privat.

Veniturile pe familie, in special in Bucuresti, depasesc adesea suma de 1500 de euro, ajungand pana la valori foarte mari. Nu intamplator, exista numeroase apartamente cu preturi intre 100.000 si 200.000 de euro care isi gasesc clienti destul de usor. Apartamentele mari in zone bune se cauta din nou, chiar daca exista un segment limitat de clienti (segment in crestere, de asemenea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *