Semne ca sugarul nu este satul cu laptele de mama si are nevoie de supliment de lapte praf

Alaptarea este una din cele mai frumoase perioade din viata unei mame, perioada in care simte ca dragostea ei si laptele produs de corpul ei sunt suficiente pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Alaptarea este si o perioada destul de grea, cu multe provocari, iar proaspetele mamici neincrezatoare in organismul lor decid sa ofere bebelusului supliment cu lapte praf.

De cele mai multe ori, acest supliment este binevenit, mai ales in momentele in care bebelusul da semne clare ca nu se mai satura cu lapte matern, nemailuand suficient de bine in greutate si fiind permanent agitat si in cautarea sanului.

Care sunt motivele pentru care alaptarea nu este suficienta pentru sugari?

Bebelusii au nevoie de hrana solida abia dupa varsta de 6 luni, diversificarea facandu-se in mod treptat. Pana la aceasta varsta, este recomandata alaptarea exclusiva sau, dupa caz, suplimentarea cu lapte praf sau hranirea cu lapte praf a bebelusului. Pana la varsta de un an, laptele este hrana de baza a bebelusului.

Sunt situatii in care mamele nu mai pot alapta exclusiv bebelusii:

  • Depresia postnatala – atunci cand se instaleaza depresia, mamele devin reticente la a mai alapta exclusiv bebelusii, de aceea cantitatea de lapte scade si copilul are nevoie de suplimentare cu lapte praf.

  • Intoarcerea la locul de munca – atunci cand mamele se intorc mai repede la locul de munca, fie ca au si acea pauza de o ora la pranz in care se pot duce sa alapteze bebelusul, intre timp cel mic va avea nevoie de cel putin o masa sau doua cu lapte praf.

  • Diferite afectiuni care necesita tratament incompatibil cu alaptarea – sunt si situatii in care mamele pot suferi de o afectiune mai mult sau mai putin periculoasa, cum ar fi o infectie dentara puternica, sau in care mamele au nevoie de o interventie chirurgicala, iar tratamentele sau anestezia se pot dovedi incompatibile cu alaptarea.

Semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte

Sunt semne pe care insasi bebelusii le dau mamicilor ca acestia nu primesc suficient lapte de mama si ca au nevoie de suplimentare cu lapte praf Topfer 1:

  • Bebelusii nu iau suficient in greutate – stagnarea in greutate sau chiar pierderea in greutate semnifica faptul ca bebelusii nu primesc suficient lapte.

  • Urina si scaunul bebelusului determina necesitatea suplimentarii cu lapte praf – in mod normal, bebelusul uda 8-10 scutece pe zi in primele luni de la nastere daca este bine hranit. De asemenea, scaunele bebelusului trebuie sa aiba o culoare asemanatoare mustarului si o frecventa de minim 5-6 ori pe zi in primele luni de viata. Daca aceata frecventa este mult redusa, este cazul suplimentarii cu lapte praf.

  • Starea generala a copilului – copiii care dupa o masa cu lapte matern inca sunt agitati, nu pot dormi, isi duc mainile in gura si dau semne de foame cu siguranta nu au primit suficient lapte. Si apatia poate fi un semn ca bebelusul nu primeste suficient lapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *