Ghid de bune practici pentru comenzile online de medicamente fără prescripție

În piața farmaceutică atât online cât și offline există mai multe categorii de produse care sunt puse la dispoziția publicului. Avem suplimentele alimentare, pe bază de plante sau diferite vitamine sintezitate, produse pe care le putem găsi și în comerțul cu amănuntul în anumite rețele de supermarket-uri și hypermarket-uri.

Aceste produse conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale) și care ajută organismul să își completeze anumite carențe.

Vitaminele C,D și B le găsim totodată și în diferite sucuri sau produse pasteurizate. Acest gen de produse se recomandă să fie consumate cu moderație și în complementaritate cu o dietă echilibrată, dar aceste produse n-au un regim special și pot fi comandate atât offline cât și online.

O altă categorie de produse pe care o întâlnim atât offline cât și online sunt dispozitivele medicale precum măști, mânuși chirurgicale, echipamente pentru protejarea spatelui, proteze, periute dentare, termometre.

Practic discutam de tot felul de instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități sau pentru a ajuta la diferite operatiuni. Altfel spus, ideea de bază a dispozitivelor medicale se bazează pe ingineria biomedicală și, ca regulă generală, înlocuiesc permanent sau temporar o parte a corpului.

Pot fi utilizate și pentru îngrijirea personală sau pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni. În plus, aceste dispozitive pot fi personalizate și customizate. Tot în categoria de dispozitive medicale intră printre multe altele și produse precum spray-uri nazale, plasturi medicinali, etc.

După cum s-a putut observa, categoriile de produse prezentate anterior au un regim de comercializare mai permisiv și le găsim atât online cât și offline în diferite puncte de comercializare sau platforme.

Dar atunci când vine de vorba de OTC-uri (over the counter) sau medicamente fără prescripție, lucrurile se transformă radical, pentru că aceste medicamente conțin substanțe active și sunt concepute pentru prevenirea bolilor sau ameliorarea unor simptome.

Medicamentele fără prescripție medicală pot fi cumpărate doar din farmaciile autorizate. Pot fi folosite de mai multe persoane, care au aceleași simptome și afecțiuni (de exemplu: dureri de cap, răceală și gripă, alergii, etc.). Au o marjă mai mare de siguranță decât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, dar pot fi dăunătoare dacă nu sunt administrate corect.

În plus, există Agenția Națională a Medicamentului care supervizează toate OTC-urile și care au expertiză medicală și competențe pentru a controla prospectele medicamentelor care există pe piață.

Ghid de bune practici

1 Medicamentele fără prescripție sunt MEDICAMENTE

Asta înseamnă că dacă alegi să le comanzi online, trebuie să folosești doar site-uri care îți pun la dispoziție și dialog cu un farmacist care să te consilieze în alegerea făcută.

Site-ul farmacia la preț mic are un farmacist dedicat și , în plus, înainte de a procesa orice comandă, orice pacient completează un formular preliminar. Site-urile farmaceutice care îți oferă OTC-uri fără suport sau consultanța unui farmacist, încalcă o procedură importantă.

2 Medicamentele fără prescripție trebuie să fie livrate doar cu echipamente cu temperatură controlată

Medicamentele fără prescripție au cel puțin o substanță activă care poate genera efecte adverse. În plus, au nevoie de un regim special de depozitare. Astfel, dacă în farmacii ele sunt păstrate la temperatură controlată, același regim trebuie păstrat și în livrare. Altfel spus, farmaciile online care pun la dispoziție OTC-uri dar le transportă în regim obișnuit, pun în pericol sănătatea pacienților.

3 Medicamentele OTC NU se returneaza

Dacă alte produse sau servicii au o politică de retur, în cazul medicamentelor fără prescripție această politică NU există din motive de siguranță privind integritatea subsțantelor active din compoziția acestora.

4 Citiți cu atenție prospectul

Substanțele active și excipienții sunt elemente importante din componența unui medicament. Prin urmare, este important să citiți tot prospectul și să urmăriți contraindicațiile în cazul în care suferiți de alte boli sau afecțiuni care pot influența eficiența medicamentului.

5 Verificați interacțiunea cu alte substanțe administrate

Este bine de știut că orice medicament fără prescripție medicală poate interacționa cu alte medicamente, suplimente alimentare sau dispozitive medicale.

Este esențial de luat în calcul ce alte tratamente sau diete urmați, pentru a nu suferi efecte secundare neplăcute sau chiar periculoase. În cazul în care vă este neclar, adresați-vă medicului sau farmacistului, menționând medicamentele pe care vi le administrați deja și cel pe care intenționați să îl luați, pentru a fi în siguranță.

Concluzii

Este important să înțelegi că afecțiunile pentru care se utilizează medicamentele fără prescripție acoperă o paletă largă de simptome precum: dureri de cap, de stomac, febră, nas înfundat, răceală și alte asemenea afecțiuni care nu necesită neapărat un consult specializat pentru a fi diagnosticate și tratat, dar atenție.

Orice afecțiune aparent „banală”, care nu pare să evolueze favorabil în câteva zile necesită prezentarea la medic, iar orice reacții adverse trebuie comunicate farmacistului.

Altfel spus, administrate în mod informat, corect și responsabil, medicamentele fără prescripție medicală pot să te ajute dacă respecți cerințele din prospect și păstrezi legătura cu un farmacist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *