Cum sa alegi legumele si fructele astfel incat sa te asiguri de tara de origine

Cei mai multi dintre noi prefera sa cumpere fructe si legume romanesti. Cand acestea nu sunt disponibile, urmatoarea optiune „corecta” ar fi alegerea de fructe si legume din Uniunea Europeana – din motiv nu doar de proximitate (mai putina poluare generata de transport), ci mai ales pentru ca in UE exista anumite standarde mai ridicate cu privire la substantele utilizate in crestere. Totusi, pe piata exista foarte multe legume si fructe din Turcia, Maroc, Chile etc.

Orice am cumpara, este important sa fim informati corect, sa stim pentru ce am platit. In piete, este dificil sa stim daca informatia mentionata pe „eticheta” este cea corecta, daca avem parte de comercianti onesti. In marile lanturi de magazine, teoretic nu se incearca sa se ascunda informatia adevarata. Insa, in unele cazuri, din motive ce tin chiar de lipsa de interes a angajatilor, tara mentionata a provenientei legumelor / fructelor poate sa nu fie cea reala. Spre exemplu, rosiile au fost in zilele precedente din Grecia, iar acum au venit transporturi din Turcia, dar angajatii nu au updatat informatia.

cos legume fructeMai mult decat atat, uneori exista la raft legume / fructe din 2 loturi diferite, din tari diferite, care sunt insa cu acelasi pret si acelasi cod de vanzare. Pentru a alege bine, atunci cand exista cutiile legumelor / fructelor (si asta se intampla de cele mai multe ori), uita-te pe aceste cutii sa vezi explicit tara de provenienta. Atentie, nu confunda cu tara unde au fost ambalate, caci poate fi diferita.

legume fructe internationaleIn ultimii ani, se poate observa in magazine o „capcana” oferita de asociatiile de producatori romani, deveniti si importatori. De asemenea, anumite companii care se ocupa de fapt doar de import incearca sa pacaleasca si ele consumatorul prin numele pe care si-l aleg si prin formularea de pe eticheta. Se intampla mai ales la cartofii ambalati in plase si morcovii ambalati in pungi, dar se poate intampla si la ciupercile ambalate in caserole, poate si la alte legume. In cazul fructelor, se intampla in special la merele ambalate in pungi, dar tot asa – poate fi si situatia altor fructe. Spre exemplu, un caz concret observat recent: cutii de kiwi desenate in culorile steagului Italiei, pe care era insa eticheta cu mentiunea „tara de origine: Grecia”; mai mult, magazinul semnaliza ca fructele provin din Italia…

Concret, iata despre ce este vorba: puteti gasti formulari de genul „Ambalat de: Asociatia Producatorilor din Localitatea X” – apoi adesa, nr. de telefon etc; si, mai jos, „tara de provenienta: Germania„. Foarte multe persoane nu citesc eticheta complet si observa mai degraba partile legate de Romania, considerand (GRESIT) ca au cumparat produse romanesti.

In cazul morcovilor, iata o situatie observata: un importator (posibil si producator) are sediul intr-o localitate cunoscuta ca una in care se produc multe legume (Poiana, judetul Constanta); acesta ambaleaza morcovi din Olanda, informatie existenta pe eticheta, insa, la fel ca si in cazul de mai sus, destul de greu de observat de un client care analizeaza superficial. Aceste exemple au fost observate in Kaufland, insa cu siguranta sunt comune si in alte lanturi de magazine.

In concluzie: mare atentie la detalii, daca vreti sa stiti ce cumparati si ce mancati! Putina atentie va poate ajuta sa fiti informati corect si sa alegeti in cunostinta de cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *