Alege bine bicicleta electrica

Distribuie prietenilor tai!

O bicicleta tocmai a trecut pe langa tine, desi tu esti regele pedalatului? La urmatorul semafor, misterul este dezlegat: este o bicicleta cu asistenta electrica (EAB) care te-a lasat in urma! Cu aceste aparate din ce in ce mai populare, nu mai este nevoie sa te chinui sa urci dealuri abrupte, sa ajungi la birou transpirat. Exista o multime de modele disponibile in prezent, inclusiv biciclete de munte si biciclete de curse, la preturi cuprinse intre 800 si cateva mii de euro. Autonomia bateriei este mai mult decat suficienta pentru deplasarile urbane. Iata cum poti alege bicicleta electrica.

Tipul de asistenta

Exista doua tipuri de asistenta.

Asistenta „totul sau nimic”, in general cuplata la un motor in roata din spate, functioneaza prin intermediul unui pedalier cu un simplu senzor de pedalare. Acest tip de tehnologie se gaseste pe modelele entry-level si mid-range. Asistenta intervine de indata ce manivelele sunt rotite, indiferent de intensitatea efortului depus de ciclist. Ea nu este progresiva, ci trimisa imediat la maxim. Stimularea inca de la inceput este apreciata in moduri diferite. Unora le place, altora nu. Un dezavantaj de luat in considerare este autonomia redusa. Logic, din moment ce asistenta nu este dozata.

Pentru o lunga perioada de timp, asistenta progresiva a fost asociata cu un motor in pedale. Acest lucru nu mai este adevarat. Unii producatori ofera acum biciclete cu asistenta progresiva cu un motor in butucul din spate. Fie ca se afla in spate sau in pedalier, motorul functioneaza cu un senzor de forta sau de cuplu care, datorita unui tensiometru, este capabil sa masoare forta aplicata pedalelor si sa moduleze asistenta. Impresia de ciclism este pastrata, deoarece asistenta, furnizata in functie de efortul depus, este naturala si face ca pedalarea sa fie usoara si confortabila.

Vezi si:  Cetatenii din Dobroesti merita conditii de trai civilizate. Dan Vaduva poate sa le ofere

Motorul

Biciclete electrice sunt echipate cu motoare de 250 W. Aceasta informatie, pe care producatorii o dau cu placere, nu prezinta niciun interes, deoarece toate ating aceasta limita stabilita de regulament. Este mai bine sa te informezi cu privire la cuplul oferit de motor, exprimat in newtoni-metri (Nm) (acestia sunt newtoni inmultiti cu metri). Cele mai putin puternice motoare au un cuplu de 40 Nm, ceea ce este mai mult decat suficient daca te deplasezi in principal pe drumuri plate. Dar daca ai nevoie de o bicicleta care sa fie un pic nervoasa sau capabila sa faca urcari fara ezitare, alege modele cu aproximativ 70 sau 80 Nm, deoarece sunt mult mai sigure. Din pacate, acestea sunt mai scumpe. Pentru ascensiuni montane, 100 Nm nu strica.

Bateria

Plumbul si hidrurile metalice de nichel (NiMH) au facut loc litiului-ion. Reciclarea bateriilor litiu-ion nu este lipsita de probleme serioase de mediu, dar acest material s-a impus in lumea bateriilor reincarcabile, inclusiv pentru bicicletele electrice.

Bateria este celalalt element cheie in alegerea unei biciclete electrice. Aceasta este caracterizata de o capacitate exprimata in wati-ore (wati inmultiti cu ore). Cu cat capacitatea este mai mare, cu atat autonomia este mai mare, desi regula nu este infailibila. Bateria cantareste mult in pretul final. Pentru acelasi model, trecerea de la o capacitate de 400 la 500 Wh inseamna un cost suplimentar de aproximativ 200 EUR. In doar cativa ani, s-au facut progrese semnificative in ceea ce priveste cresterea capacitatii bateriilor. De asemenea, acestea sunt mai compacte si, de cele mai multe ori, discrete, deoarece sunt integrate in cadru.

Vezi si:  Alege bine un lacatus mecanic autorizat, pentru reparatii usi

Autonomia

Producatorii ofera game foarte largi. Si pe buna dreptate, deoarece intra in joc multi parametri:

greutatea biciclistului;

terenul;

vantul ;

umflarea anvelopelor ;

transportul unui copil, etc.

Daca este posibil sa inchiriezi modelul inainte de a-l cumpara, aceasta este o idee buna, deoarece te poate ajuta sa iti faci o idee despre kilometrajul real. Conform rezultatelor testelor noastre,  „totul sau nimic” ofera o autonomie mai mica decat cele cu asistenta progresiva. Autonomia este strans legata de capacitatea bateriei si de cuplul motorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *