Un tavan fals este o parte care este poziționată sub tavanul original și are aspectul unui tavan. Pentru a adăuga un tavan fals, trebuie să te asiguri că tavanul original este suficient de înalt pentru a evita să ai un tavan fals care este prea jos și se simte strivit atunci când intri în cameră.
Poți alege un plafon fals atât pentru proiectele de construcție nouă, cât și pentru cele de renovare. Spre deosebire de un tavan clasic, un tavan fals este un element care este detașat de structura portantă. Acesta poate fi ales pentru a oferi un aspect mai estetic dacă tavanul original este deteriorat sau necesită lucrări majore. Plafoanele false, pe de altă parte, sunt ușor de instalat și nu necesită lucrări majore.
În plus, la tavanul fals se adaugă adesea spoturi luminoase. Toate firele sunt astfel ascunse vederii, iar întregul efect este foarte atractiv. Același lucru este valabil și în cazul în care doriți să ascundeți un VMC.
Tavanele false pot fi finisate într-o varietate de moduri, în funcție de gust și buget. Din punct de vedere tehnic, placarea este fixată pe șine (furring) ținute în poziție de agățători. Cârligele pot fi de diferite tipuri, în funcție de structura de susținere. Acestea pot fi realizate din lemn, beton, metal sau grinzi de beton.
Criterii de care trebuie să ții cont când alegi un tavan fals pentru casa ta
Pe lângă tipul de material și tehnica de instalare, există și alte criterii de luat în considerare atunci când alegi cel mai bun model.
De exemplu, nivelul de umiditate din încăperea în care urmează să fie instalat tavanul fals. Anumite probleme de umiditate pot apărea în casele vechi, de exemplu, așa că trebuie să te gândești bine înainte de a instala un tavan fals. Prea multă umiditate poate cauza ulterior daune plafonului fals, cum ar fi apariția mucegaiului sau probleme cu deformarea suprafeței tavanului fals.
Dacă încăperea este foarte umedă, dar nu doreșt să renunți la proiectul tău de tavan fals, cel mai bine este să alegi un model cu gips-carton hidrofug. De asemenea, va trebui să alegi o izolație rezistentă la umezeală.
Celălalt aspect de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi tavanul fals este riscul de incendiu. Având în vedere cablurile și firele de tot felul care trec prin plenum, va trebui să faci tavanul fals deosebit de sigur. Alege, de exemplu, o placă de gips-carton rezistentă la foc.
Alegerea unui tavan fals pentru o cameră întunecată nu este același lucru cu alegerea unuia pentru o cameră foarte luminoasă. De îndată ce reduci înălțimea tavanului, acesta poate părea și mai întunecat, iar pentru a evita acest lucru, trebuie să alegi o placă de tavan care reflectă bine lumina.
Anumite tipuri de tehnologie pot ajuta, de asemenea, la neutralizarea poluanților atmosferici din încăpere, cum ar fi COV (compuși organici volatili).
În cele din urmă, pentru a-ți menține tavanul fals curat, poți urma exemplul spitalelor care folosesc plăci ce includ agenți concepuți pentru a reduce acumularea de praf pe suprafața lor.