Dupa ani in care shoppingul online in Romania, in mass-media, era prezentat ca o chestiune riscanta, inedita, exotica, de multi ani s-a ajuns la polul opus: intelegandu-se ca exista o multime de avantaje pentru consumatori la cumparaturile pe internet, exista un lobby puternic in favoarea e-commerce. Se prezinta astfel mereu date despre cresteri masive, promotii, campanii inedite, Black Friday etc. Valuri noi de consumatori ajung sa experimenteze comertul online, unele experiente fiind favorabile, altele mai putin. Este important de inteles ca nu orice achizitie online inseamna raport bun calitate / pret si servicii de incredere. Trebuie selectata cu atentie sursa de unde se fac comenzile online astfel incat experienta sa fie una pozitiva, fara riscuri.
In primul rand, este important de analizat website-ul in sine, daca este un magazin online din Romania sau nu. A alege un comerciant roman nu tine de nationalism, ci de siguranta tranzactiilor, de rapiditatea livrarii, de costurile reduse de transport si de posibilitatea rezolvarii rapide a oricaror probleme posibile. Spre exemplu, este mai simplu sa faci retur de blugi femei in Romania decat in… China sau chiar si catre tari europene. Din punct de vedere al legislatiei e-commerce, in calitate de client, ai multe drepturi in Romania si institutii la care poti apela in caz de nevoie. Teoretic, aceeasi lege este si in Uniunea Europeana, dar rezolvarea problemelor este mai complicata in primul rand din motive de comunicare.
Cum va fi facuta livrarea produselor si in cat timp? Mare atentie la detalii! De asemenea, atentie si la informatiile legate de plata. In cazul in care se solicita plata online sau se introduc date personale, este important ca platforma sa fie securizata, de preferat cu un procesator roman – din nou, mai multe avantaje la incredere si rezolvare rapida si sigura a potentialelor erori.
Indiferent daca vrei sa cumperi rochii de dama, bluze de copil sau pantofi sport barbatesti, este bine sa analizezi cu atentie fotografiile si informatiile despre produse. Asigura-te ca vei cumpara de pe website-uri care pun mare pret pe aceste detalii. Pentru a profita cu adevarat de deal-uri bune, ai la indemana multe instrumente online gratuite. Poti cauta produsele pentru a vedea daca acestea sunt propuse la preturi mai mici in alte magazine online. Atentie insa, pretul mic poate fi si o capcana, deci comparati preturile doar intre surse care valideaza partea de incredere in procesul de achizitie.
Pentru a economisi timp si pentru a avea mai multe garantii cu privire la seriozitatea furnizorilor, o idee inspirata poate fi shoppingul online de pe platforme de tip marketplace. Acestea functioneaza precum un mall offline, doar ca produsele sunt grupate sub un singur brand de vanzator. Mai nou, exista chiar si posibilitati de shopping online pe segmentul de outlet si second hand, unde se pot gasi produse la preturi foarte avantajoase, in stare excelenta.
De preferat este sa se evite achizitiile de pe platforme de anunturi gratuite / platite sau alte forme de platforme de tip bazar unde clientul si vanzatorul interactioneaza fara ca website-ul in sine sa-si asume vreo responsabilitate cu privire la produse si servicii. Aici pot aparea multe nemultumiri greu sau imposibil de rezolvat pentru partea care se considera nedreptatita.
.