Se vorbeste tot mai mult despre criptomonede in Romania, persoanele active ce petrec mult timp online sunt tot mai atrase de acest tip de investitie. Cel mai probabil, in perioada urmatoare vor exista tot mai multi investitori romani in criptomonede – atat persoane ce implica sume mici, cat si persoane care fac investitii de anvergura (totul depinde de profilul de risc si mai ales de volumul de economii). Spre deosebire de banii clasici, criptomonedele sunt monede globale care nu sunt emise de un anumit stat. Succesul lor depinde in sine de numarul de investitori si de modul in care sunt acceptate pentru plati.
Cand vrei sa investesti in criptomonede, primul pas este sa iti realizezi un portofel virtual. Mai departe, chiar daca initial vei cumpara o anumita moneda, sa zicem bitcoin (cea mai populara, cea care a deschis drumul criptomonedelor), poti oricand sa migrezi spre o alta. Exista foarte multe variante si expertii recomanda un portofoliu mai variat, pentru ca nu toate monedele de acest gen au o evolutie similara. Este adevarat ca bitcoin da tonul de obicei, insa exista monede „mai mici” care inregistreaza oscilatii mai puternice si care, teoretic, pot aduce profituri foarte mari intr-un termen scurt, daca investitorul gaseste momentul ideal de intrare si de iesire.
Astfel, poti face oricand exchange de criptomonede, pentru a marca anumite profituri si pentru a specula eventuale trenduri. Cand vrei sa alegi in ce criptomonede sa investesti, poti consulta resursele online. Inscrie-te in grupuri de discutie pe Facebook si citeste analize si bloguri de specialitate, discuta pe forumuri, incearca sa fii cat mai activ. Parerile celorlalti sunt utile, dar analizeaza totul si singur, pentru ca astfel de investitii se pot baza si pe intuitia personala.
Nu uita ca istoria se repeta de obicei, deci analizeaza foarte bine datele statistice. Asteapta-te sa se intample si lucruri neplacute (scaderi), deci evita sa abordezi totul cu un optimism exagerat. Nu uita ca este bine sa investesti in criptomonede doar sume de bani pe care iti permiti sa le pierzi sau cel putin sa le blochezi pe termen foarte lung. Bitcoinul a scazut de la inceputul anului cu mai mult de 50% dupa o perioada de cresteri mari, deci gandeste-te ca daca investeai in ianuarie, acum aveai mai putin de jumatate din suma respectiva, iar a vinde pe minus inseamna acceptarea unei pierderi clare…