Alegerea perechii potrivite de incaltaminte nu este o sarcina usoara. Daca la incaltamintea de zi cu zi au prioritate croiala si confortul, la incaltamintea de protectie lucrurile se complica si mai mult.
Parte nelipsita din suita de echipamente de protectie, incaltamintea are rolul de a proteja piciorul la diverse riscuri ocupationale prezente in majoritatea industriilor si nu numai.
De aceea, croiala trainica este esentiala. Fiind gandita pentru a fi purtata pe durata intregii zile de munca, acest echipament de protectie trebuie sa ofere si un nivel adecvat de confort.
Prin urmare, care sunt elementele esentiale ale incaltamintei de protectie?
1. Bombeul
Realizat din otel sau materiale compozite, acesta este gandit pentru o protectie eficienta la compresiune si impact de pana la 200 Joule. Pentru a pune aceasta cifra in perspectiva, ea reprezinta echivalentul caderii unei greutati de 20 kg de la inaltimea de 1 metru.
2. Talpa
Spre deosebire de incaltamintea de zi cu zi, talpa incaltamintei de protectie trebuie sa fie in primul rand durabila. Realizata din cauciuc sau poliuretan de dubla densitate, talpa ofera o rezistenta crescuta la abraziune si tocire. In functie de tipul incaltamintei de protectie, aceasta poate avea proprietati antialunecare, antistatice, sau rezistenta la contactul cu acizi si hidrocarburi.
3. Lamela antiperforatie
Dupa cum sugereaza si numele, aceasta are rolul de a preveni perforarea talpii cu obiecte ascutite. Pentru munca in ateliere auto, santiere sau alte medii industriale, lamela antiperforatie din otel sau Kevlar poate face diferenta intre o inconvenienta minora sau un concediu medical.
4. Absorbitorul de socuri
Daca activitatile de zi cu zi implica mersul pe distante lungi si statul indelungat in picioare, absorbitorul de soc este o buna optiune. Incaltamintea de protectie dotata cu absorbitor de soc reduce oboseala picioarelor, oferind un confort si o stabilitate crescuta.
5. Fetele
De regula, incaltamintea de protectie pune accentul mai degraba pe utilitate, decat pe design. Totusi, croiala din piele este un standard al industriei. Pielea bovina de cea mai inalta calitate asigura atat confortul, cat si siguranta piciorului. Proprietatile respirabile si impermeabilitatea pastreaza un climat confortabil pentru intreaga zi.
Rezistenta la praf, murdarie si abraziune sunt alte avantaje demne de luat in considerare. Nu in ultimul rand, pentru a asigura o durata de viata indelungata, se recomanda intretinerea si inspectarea regulata a incaltamintei de protectie.