Izolatia termica pentru locuinta – iata un subiect de actualitate, atat la blocuri, cat si la case. Romanii au inteles cat de importanta este pastrarea caldurii in interior pe timpul sezonului rece si impiedicarea acesteia sa „atace” din exterior in timpul sezonului cald. Izolata corect, o proprietate imobiliara (fie ea locuinta sau spatiu exploatat comercial – de exemplu o pensiune) va genera cheltuieli mult mai reduse cu incalzirea / racirea. In plus, mediul de viata va fi unul mai placut pentru cei ce locuiesc in acel spatiu.
Dincolo de materialele conventionale (cele recomandate in general cand pasesti intr-un magazin de bricolaj), exista insa materiale 100% naturale pe care le poti gasi la indemana, mai ales in mediul rural. Daca locuiesti la casa si vrei sa-ti izolezi locuinta, o poti face chiar pe cont propriu, dupa ce studiezi cu atentie resursele puse la dispozitie in campania „Caldura la indemana!”, dezvoltata de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Pentru a realiza izolatia termica in regim do it yourself, au fost concepute website-ul www.confortpentrucasata.ro si pagina de Facebook ce vizeaza eficienta energetica a locuintelor. Solutiile propuse sunt 100% din natura, absolut biodegradabile (cand se doreste o noua renovare, vechea izolatie nu va polua natura – desi o astfel de izolatie este rezistenta pe termen foarte lung).
In functie de zona in care se afla locuinta ce se doreste a fi izolata termic, se pot alege materiale specifice, pe principiul disponibilitatii lor in imediata apropiere, la costuri minime. Cei interesati pot afla pas cu pas ce si cum trebuie sa faca, pot accesa adevarate manuale simplu de inteles.
Materiale pentru izolarea caselor din zonele joase ale Romaniei (langa marile rauri sau Dunare): stuf si papura, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de canepa, in sau lana de oaie. Detalii complete in acest sens pot fi gasite aici.
Materiale pentru izolarea caselor din zonele de podis, premontane sau montane ale Romaniei: lemn, sipci sau deseuri din lemn, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de canepa, in sau lana de oaie. Mai multe detalii – aici.
Materiale pentru izolarea cladirilor prin placare: deseuri din lemn cu granulatie mica (rumegus, talas, aschii mici etc.), ace de cetina uscate, lana de oaie, pleava de cereale, tocatura de paie, coceni de porumb si de tulpini de floarea-soarelui si fibrele de canepa sau in. Pentru detalii complete, click aici.
Alegerea AlegeBine.com: va recomandam utilizarea unor materiale pe care le gasiti usor si pentru procurarea carora nu afectati in mod negativ mediul natural. Mai exact, materiale de tip „resturi” (tulpine de floarea-soarelui, deseuri din lemn, paie de cereale, coceni de porumb, tocatura de paie). Luam astfel resurse din natura (ieftin sau poate chiar fara costuri directe) in mod eficient, rezolvandu-ne nevoia de confort termic fara a avea o amprenta nedorita asupra mediului inconjurator.
Solutiile sunt in „trendul eco” si sunt potrivite inclusiv unitatilor turistice – astfel de alegeri vor ajuta la promovarea in randul turistilor preocupati de sustenabilitate (activitati care nu epuizeaza resursele disponibile si nu distrug mediul inconjurator).