Un profesor le spunea adesea elevilor sai: „Imaginati-va ca modul in care invatati voi este o constructie, o casa. Daca aveti unele goluri sau materiale de slaba calitate ori asezate in mod superficial, in principiu constructia va merge mai departe. Pana la final, va fi tot mai greu de gasit un echilibru, dar chiar si asa probabil ca va rezista constructia. Peste ani sau poate la un cutremur mai mare, constructia se va prabusi insa cu siguranta”.
Validitatea acestei metafore sta tocmai in adevarul legat de soliditatea unei constructii: ai nevoie de materiale de buna calitate, alese cu grija si asezate cu grija acolo unde trebuie, precum si de pricepere – sa stii cand si cum sa faci un lucru, pentru a pune in valoare materia prima. Materiale de constructii gasesti astazi in diverse tipuri de magazine – este necesar sa alegi cu grija furnizorul (comerciantul), dar si de brandul (producatorul).
Indiferent ca este vorba despre adeziv pentru gresie sau faianta, glet pentru finisaj, vopsele si amorse, BCA sau caramida, trebuie alese doar produse conforme, etichetate conform normelor legale. Nu trebuie niciodata sa cumperi produse de la magazine care nu ofera factura sau/si bon fiscal pentru produsele comercializate, caci risti sa platesti pentru produse care iti pot pune in pericol proiectul.
Parchet, obiecte sanitare, produse pentru izolatii termice – toate trebuie sa respecte aceleasi principii de calitate. Poti cumpara din magazine clasice sau chiar din magazine online, ai grija insa la alegerea comerciantilor – sunt de preferat magazinele mari, care respecta normele legale in vigoare si au parteneri de top, furnizori de incredere.
In principiu, orice produs disponibil intr-un magazin „serios” va respecta cel putin cerintele minime legale in privinta calitatii. Totusi, in functie de proiect, este bine sa alegi produse cu anumite caracteristici speciale, cu proprietati suplimentare. Spre exemplu, daca ai nevoie sa montezi gresie / faianta intr-un mediu umed, eventual la exterior, poti cumpara adeziv special, mult mai rezistent decat cel clasic.
Mediul online este util pentru ca te poti informa singur. Atentie insa, caci informatiile nu sunt mereu bine structurate, ba chiar exista si date eronate. Este bine sa te informezi din mai multe surse (la fel ca un jurnalist) – poti intreba specialistii din magazine mari (inclusiv online), dar si mesteri care iti pot oferi recomandari din propria lor experienta.