Alege bine banca cu care lucrezi, si in functie de facilitatile la schimb valutar

Exista foarte multe banci in Romania si, pe langa acestea, romanii au la dispozitie si unele solutii financiare nebancare sau de pe piete externe, iar aici putem mentiona populara platforma Revolut. In conditiile in care populatia tarii utilizeaza tot mai intens servicii financiare, iar trendul este de crestere si pentru multi ani de acum inainte, toti jucatorii din piata (banci, IFN-uri, companii care actioneaza din afara) cauta sa ofere fel de fel de facilitati pentru a atrage clientii. Rezulta tot mai multe avantaje pentru clienti, de la bonusuri de tip cashback la conturi fara comisioane etc.

Cei care au adesea nevoie de schimb valutar se pot orienta si spre banci care ofera facilitati in acest sens. Spre exemplu, exista banci care permit chiar schimb valutar la curs BNR (cursul poate fi urmarit de exemplu pe bnr-cursvalutar.ro) in anumite conditii. De asemenea, sunt banci care ofera curs valutar preferential pentru clientii care aleg schimb valutar intre conturile proprii. Este ideal ca astfel de schimburi sa poata fi facute chiar online de catre client, prin aplicatii de internet banking si mobile banking.

Mare atentie si la comisioane. In prezent, platile in euro sunt comisioante la un nivel foarte prietenos in urma implementarii in sistemul bancar romanesc a unei directie europene. Astfel, este mult mai simplu sa transferi euro dintr-un cont in altul. Totusi, la retragere, poti avea comisioane mari. Exista si banci mai prietenoase in acest sens, cu facilitati inclusiv la retragere numerar.

Ai putea avea nevoie sa treci adesea sume din euro in lei sau din lei in euro. Daca te uiti pe istoric curs valutar, vei observa ca in unele momente exista oscilatii mai importante. In astfel de perioade mai agitate pe piata, unele banci aleg sa isi ia marje mai mari si sa ofere curs valutar foarte slab pentru clientii de retail. Ajuta mult sa lucrezi cu o banca ce are marje mici in general si care eventual are un curs valutar preferential pentru cei ce au conturi bancare deschise la acea banca. Online poti analiza cotatiile de la casele de schimb valutar ale bancilor si vei putea decide ce banca ofera conditii mai bune de obicei.

Urmarind evolutia cursului valutar euro – leu si dolar american – leu pe curs-valutarbnr poti lua anumite decizii in unele situatii, daca poate constati ca este un moment bun pentru speculatii. Astfel, daca banca cu care colaborezi are marje foarte mici la schimb valutar, ai putea castiga din vanzarea unei valute si cumpararea alteia, in mod repetat. Pentru astfel de actiuni, iti trebuie insa „sange rece” si cat mai multe cunostinte din domeniu. Plus, multa, multa inspiratie, pentru ca nici macar analistii nu pot anticipa foarte bine cum vor evolua cursurile de schimb intr-o anumita perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *